Skip to content

Κοντινοί προορισμοί

Λενικά (Ελληνικά) 

Οικισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Βρίσκεται κτισμένος στη δυτική πλευρά του κόλπου του Mεραμπέλου, στο υψηλότερο σημείο που ενώνει τον Άγιο Νικόλαο με την Ελούντα, οριακό σημείο ανάμεσά τους όπως συνέβαινε και πριν χιλιάδες χρόνια ανάμεσα στη Λατώ και την Ελούντα. Στο μεγάλο δίδυμο ναό που υπήρχε στην περιοχή – ερείπια του οποίου σώζονται και σήμερα – οι κάτοικοι των δύο πόλεων λάτρευαν τον Θεό Άρη και τη Θεά Αφροδίτη πριν από 2.500 χρόνια. Μέρος που κουβαλά την επιβλητικότητα, την ηρεμία, την αύρα εκείνη. 

Ελούντα


Κτισμένη στις νότιες ακτές του κόλπου της αρχαίας πόλης Ολούς, στην οποία οφείλει το όνομα της. Αποτελεί τουριστικό θέρετρο παγκόσμιας φήμης, βόρεια του Αγίου Νικολάου με γραφικές ακρογιαλιές, υπήνεμες αμμουδιές, πεντακάθαρη θάλασσα και γαλήνιο περιβάλλον. Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τη θάλασσα απολαμβάνοντας το μπάνιο του στα νερά των μοναδικών παραλιών. Από τις πιο ξεχωριστές είναι οι παραλίες Σχίσμα, Χιόνα, Κολοκύθα, Διανισκάρι και Αλυκές.

Σπιναλόγκα

Το Νησί της Σπιναλόγκας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης. Υπήρξε ένα από τα πιο σπουδαία ενετικά κάστρα της Κρήτης. Γνωστό, επίσης, σαν το «Νησί των λεπρών», αφού εδώ απομονώνονταν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος των πολυάριθμων τουριστών, άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών και των δρόμων του. 

Αρχαία Πόλη
Λατώ

Μία από τις σημαντικότερες πόλεις – κράτη των Δωριέων στην Κρήτη, που θεωρείται μάλιστα, η καλύτερα διατηρημένη πόλη της κλασικής – ελληνιστικής περιόδου. Χτισμένη πάνω στο διάσελο δυο λόφων, σε στρατηγική θέση προσφέροντας έτσι αμυντική κάλυψη σε ολόκληρη την πόλη. Φημολογείται ότι το όνομά της προήλθε από τη Λητώ (δωρικός τύπος του «Λατώ»), μητέρα του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος, και αναφέρεται σε πινακίδες Γραμμικής Β ως RA-TO. Κυριότερη θεά της πόλης ήταν η Ειλείθυια, η οποία εικονιζόταν και στα νομίσματα. Η πόλη καταστράφηκε περίπου το 200 π.Χ.

Λίμνη Αγίου
Νικολάου

Η λίμνη, το ομορφότερο σημείο της πόλης, με χιλιάδες θρύλους να την κάνουν ακόμη πιο επιβλητική, δεσπόζει στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου. Μία λίμνη, που μύθοι την θέλουν να μην έχει πάτο και η Θεά Αθηνά και Άρτεμις να λούζονται σ’ αυτήν κάτω από το φεγγαρόφωτο, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των θνητών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι συνδέεται υπογείως με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός καθώς αποχωρούσε από την Κρήτη, πέταξε στη λίμνη κανόνια και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα μυστήρια παραμένουν άλυτα αλλά η ομορφιά της είναι σίγουρα μαγευτική. Ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό κανάλι, ενώ ο φυσικός της περίγυρος με κόκκινα βράχια και δέντρα, την κάνει μοναδικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Παναγία Κερά

Νότια και σε απόσταση περίπου 500 μ. από τον οικισμό της Κριτσάς βρίσκεται ο τρίκλιτος ναός της Παναγίας Κεράς, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις διατηρημένες βυζαντινές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Αρχιτεκτονικά είναι τρίκλιτος καμαρόσκεπος ναός με τρούλο. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το νότιο κλίτος στην Αγία Άννα και το βόρειο στον Άγιο Αντώνιο.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στον ναό βρισκόταν μια εικόνα της Παναγίας με θαυματουργές ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά στη συνέχεια επεστράφη στον ναό. Το 1498, κατά τη διάρκεια της βενετικής κατοχής της Κρήτης, ένας Έλληνας έμπορος έκλεψε την εικόνα, η οποία αργότερα μεταφέρθηκε στο ναό του Σαν Αλφόνσο στον Εσκουιλίνο λόφο, στη Ρώμη. Η Παναγία Κερά ανακαινίσθηκε από την οικογένεια Μαναγγάρη το 1722 και το 1732 η εικόνα της Παναγίας ξαναζωγραφηθήκε στην εκκλησία από άγνωστο καλλιτέχνη.

Στη νότια πτέρυγα του Παλαιού Γυμνασίου της Νεάπολης (έτος ίδρυσης 1882), στεγάζεται το Λαογραφικό μουσείο (έτος ίδρυσης 1979), ενώ στη βόρεια πτέρυγα η Αρχαιολογική Συλλογή (Μουσείο) της Νεάπολης (έτος ίδρυσης 1935).

Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη μοναστήρια και εκκλησίες. Σπουδαίο ιστορικό μνημείο είναι το Φραγκισκανικό μοναστήρι στην περιοχή «Φραρώ», καθώς και σε απόσταση 2χμ. ανατολικά ο χώρος της αρχαίας πόλης Δρήρου (1200-200 π. Χ.).

Νεάπολη

Η Νεάπολη, ιστορική έδρα του Δήμου, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Λασιθίου, στο κέντρο της Κοιλάδας (Σκάφης) γύρω από την οποία εκτείνεται το επονομαζόμενο Απάνω Μεραμπέλλο, και απέχει 14χμ. από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Αποτελεί έδρα της Ι. Μ. Πέτρας και Χερρονήσου και του Πρωτοδικείου Λασιθίου.

Είναι γεμάτη Ναούς οικοδομημένους από τον 17ο μέχρι τον 20ο αιώνα, παλιά αρχοντικά, γραφικά σοκάκια και καλοδιατηρημένες οθωμανικές κρήνες. Η Κεντρική πλατεία με τον Δημοτικό κήπο, τα νεοκλασικά κτίρια που την περιβάλλουν και τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας δημιουργούν το αισθητικά άρτιο και ιδιαίτερα ευχάριστο και φιλόξενο κέντρο της πόλης.

Η Νεάπολη και η ευρύτερη περιοχή της φημίζεται για τις πολιτιστικές αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις που οργανώνονται εκεί καθόλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερα γνωστές και δημοφιλείς είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κεντρική Πλατεία της Νεάπολης, με αποκορύφωμα τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.